כולנו מבינים את הרעיון הבסיסי של תאונות עבודה: נפלתי בעסק ונחבלתי, נפגעתי בתאונת דרכים בדרך לעבודה. אבל למחלות המקצוע לא כולנו מודעים.

מה מגיע לנו?

עבדנו הרבה שנים. השקענו את כל המרץ בבניית קריירה. נתנו את הנשמה לעסק- וכמו שאומרים בפולנית זה "עולה לנו בבריאות". יתכן שבאמת, בדרך- הבריאות שלנו נפגעה כתוצאה מהעבודה.

מחלות מקצוע הן החלק הפחות מוכר של תאונות העבודה, ואני רוצה היום להעלות את המודעות לקיומן.

אני רוצה להתעכב דווקא על המקרים הפחות מוכרים לרובנו. ניתן לכנותם כ"מחלות מקצוע", או "מיקרוטראומה". דוגמה מובהקת לאחד מהם היא ירידה בשמיעה. אני פוגשת מקרים רבים של אנשים שעבדו בסביבה של רעש, כדוגמת מפעלים, והתעשיה האוירית, ושכיום סובלים מירידה בשמיעה. חשוב להגיד שאם יש ירידה בשמיעה, חשוב להגיש את התביעה כמה שיותר קרוב לזמן בו נתגלתה ירידה בשמיעה לכל המאוחר שנה מהיום שבו פרשתם ממהעבודה במקום בו נחשפתם לרעש.

מה לגבי מחלות שמתגלות בגיל מבוגר, אפילו בפנסיה? יכול להיות קשר בינן לבין עבודה?

ודאי. אחד המקרים המובהקים והפחות מוכרים קשור בנזקי שמש וסרטן. מדובר במחלות המאפינות חקלאים, גננים ועובדים שכחלק מעבודתם היו חשופים שעות ארוכות ביום לשמש. ישנם מקרים רבים בהם אדם שעבד בשמש בגיל צעיר, חלה במחלת הסרטן כגון מלנומה, או חווה הופעת נגעים כגון BCC, דווקא בגיל הפרישה. לכאורה נראה שאין קשר בין הדברים- אבל לא כך הדבר. מסתבר שדווקא מחלות הנובעות מחשיפה לשמש נוטות להתפרץ בגיל מאוחר. אפילו בגיל 60-70.

אז אם אתם או בני משפחתכם חקלאים, גננים, או עסקתם בעבודה הכוללת חשיפה קבועה לשמש (אגב, גם נהג מונית שידו השמאלית חשופה לשמש והופיעו בה נגעים סרטניים ונהגי משאיות נכללים באוכלוסיה הרלוונטית), כדאי שתתייעצו עם איש מקצוע ותבדקו הגשת תביעה על מחלת מקצוע. מקרים אלה אגב, יוכרו כתאונות עבודה ובמקרים של מחלות הסרטן טומנים בחובם סיכוי לפיצוי משמעותי מאד.

דוגמה נוספת היא בקרב רופאי שיניים וטכנאי שיניים שלוקים בפרקינסון בגיל מבוגר כתוצאה מחשיפה לחומרים להם נחשפו בעבודתם.

דוגמה נוספת היא אותה גננת, או מורה, שעבדו שנים רבות בהוראה ולקו בבעיות קשות במיתרי הקול וצרידות. גם במקרים אלה יש לתבוע את הביטוח הלאומי ולבקש אחוזי נכות מעבודה. הגשת תביעה לנכות מעבודה, אינה מחייבת אתכם להפסיק לעבוד. היא מתבססת על הכנסותיכם לחישוב הפיצוי שתקבלו, אך אינכם מחויבים במבחן הכנסות כדי להיות זכאים לפיצוי.

גם מחלות שרלוונטיות לאנשי הייטק ולאנשי מחשבים- תסמונת התעלה הקרפלית: רלוונטית לכל מי שעובד עם מחשב ועכבר, מחלה של קלדניות.

מה לגבי מחלות בריאות, ואסטמה?

הרבה עובדים שחשופים לאבק, ולחומרים מסוכנים ישנה פגיעה משמעותית בריאות, ונטייה ללקות באסטמה בדרגות שונות. אם עבדתם ונחשפתם לחומרים מסוכנים ולאבק ואתם לוקים במחלת ריאות או באסטמה, יש סיכוי סביר שתוכלו להיות מוכרים בנכות מעבודה.

מה לגבי עובדים ועובדות שבעבודתם נאלצים לעמוד על הרגליים שעות ארוכות, ללא תזוזה רבה ומשמעותית?

גם מורים, ספרים וספריות, ואנשים רבים שנאלצים לעמוד עמידה סטטית ללא תזוזה רבה, סובל מבעיות בכלי הדם ובתוכם דליות ברגליים. מדובר במקרים רבים בהם יש אחוזי נכות משמעותיים שיכולים להגיע לקצבה חודשית, בלי קשר לעובדה שהם יכולים להמשיך לעבוד. כלומר, ניתן להגיש תביעה, ועדיין להמשיך בעבודה.

אז כפי שהזכרנו, מחלות מקצוע ותאונות עבודה ישלמו פיצוי משמעותי, גם אם תמשיכו לעבוד.ולכן כדאי וחשוב להגיש את התביעות לביטוח הלאומי.

מגיע לכם.

לתיאום פגישת ייעוץ בתשלום או הרצאות לצוותים ועובדים ניתן למלא פרטים

    להשארת פרטים